Avoimestitutkien

June 7, 2011

Kerro oma blogitarinasi!

UPDATE 7.10.2011: Päätin antaa vielä lisäaikaa 30.10.2011 asti, jos saisimme vielä mukaan muutaman tarinan.


Miten blogeja on käytetty opetuksessa sinun oppilaitoksessasi? Kuinka blogi on toiminut organisaationne markkinoinnissa tai viestinnässä? Oletko pitänyt oppimisblogia? Tai oletko hyödyntänyt blogeja jollain muulla tavalla? Kerro sinäkin oma blogitarinasi!

riippumatto

Mistä on kyse? Tekeillä on Tarinoita blogien käytöstä -julkaisu, johon etsimme vapaaehtoisia kirjoittajia. Tarkoitus on koota kansiin bloggauskokemuksia ja tarinoita erilaisista blogien käyttäjistä ja käyttötavoista. Tavoitteena on kansantajuinen, tarinamuotoinen, yleiskielinen ja helposti luettava paketti blogien käytöstä. Tarinallinen materiaali voi tukea perinteiseen tyyliin kirjoitettua opasmateriaalia paremmin myös aloittelevia käyttäjiä.

Kuka, mitä, milloin? Vetovastuussa on Avoimet verkostot oppimiseen (AVO) -hanke. Kirjoituksista tehdään koonti, joka julkaistaan ainakin verkkojulkaisuna syksyllä 2011, mahdollisesti myös painettuna, mikäli tarinoita tulee riittävästi. Tarinoita blogien käytöstä -tuotos julkaistaan avoimella CC BY-SA -lisenssillä (versio 3.0), joten teoksen jatkokäyttö on sallittu lisenssin ehtojen mukaisesti.

Miksi osallistuisin? Pääset jakamaan muille kokemuksesi ja auttamaan uusia blogien käytöstä kiinnostuneita alkuun. Vertaistuottaminen on parhaimmillaan varsin tehokas tapa tuottaa materiaalia. Se mahdollistaa yksin tuotettua materiaalia rikkaamman sisällön. Yksittäisen kirjoittajan työtaakka on kohtuullinen ja ennen kaikkea lopputulos enemmän kuin osiensa summa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä julkaisun toimittaja Joanna Kalalahteen (etunimi.sukunimi ät uta.fi) ja ilmoittaudu kirjoittajaksi. Kerro yhteystietojesi lisäksi suuntaa antavasti, mistä aiheesta aiot kirjoittaa. Tutustu myös kirjoitusohjeisiin (alla). Saat lisäksi allekirjoitettavaksi kirjoittajasopimuksen – sen tarkoitus on ensisijaisesti varmistaa, että tekstin kirjoittaja vastaa siitä, että julkaistava materiaali ei sisällä sellaista kolmannen osapuolen aineistoa, jonka oikeuksia julkistaminen loukkaisi, ja että tekijällä on oikeus lisensoida osuutensa CC BY-SA -lisenssin mukaisesti (ks. luonnos kirjoittajasopimuksesta).

Kirjoitusohjeet

 1. Voit kirjoittaa yksin tai yhdessä.
 2. Valitse jokin case, josta kirjoitat – tai jokin konkreettinen näkökulma blogien käyttöön. Kirjoituksesi voi siis olla myös yleisempi pohdinta siitä miten olet itse käyttänyt blogeja eri tarkoituksiin, ja sisältää useampia esimerkkejä. Olennaista on omakohtaisuus, käytännönläheisyys ja konkreettisten esimerkkien mukanaolo. Erityisesti toivomme tarinoita blogien opetuskäytöstä, mutta muunkinlaiset tarinat ovat yhtä lailla tervetulleita!
 3. Kirjoita vapaamuotoisesti ja omalla tyylilläsi, mutta tarinamuotoisesti. Tavoittelemme persoonallisia tekstejä, ei virallista asiatekstiä. Voit sijoittaa joukkoon myös vinkkejä ja kannustimia lukijoille. Mitä vain, joka tekee tarinastasi hyödyllisen ja kiinnostavan. Mieti, millainen tarina olisi motivoinut Sinua alkuun blogien käytön alkutaipaleella! Esimerkkitarina voisi alkaa vaikkapa tällä tavalla:
 4. “Olen aina ollut hyvin arka käyttämään tietotekniikkaa ja kokeilemaan uusia ohjelmia ja viimeisimpiä villityksiä. Yhtenä päivänä en voinut kuitenkaan enää hillitä uteliaisuuttani, kun olin kuullut kollegaltani niin paljon positiivista blogien käytöstä osana hänen opetustaan. Opiskelijat kuulemma olivat innoissaan ja tuottivat hienoja materiaaleja blogeihinsa ja oppimistuloksetkin olivat parantuneet. Niinpä rohkaistuin, ja kollegaltani saamani vinkin mukaan avasin nettiselaimen ja surffasin Blogger-blogin aloitussivulle. Olin saanut kollegaltani karkean tason ohjeet, mutta en kuulemma tarvitsisi niitä, koska blogin perustaminen on niin helppoa…”

 5. Kirjoita kansantajuista yleiskieltä. Mahdollisimman hyvään kieleen kannattaa tietysti pyrkiä, mutta editoimme ennen julkaisua kirjoitusten kieliasua tarpeen mukaan. Oikeakielisyydestä ei tarvitse siis liiaksi huolehtia!
 6. Mikäli täysin vapaamuotoinen tekstin tuottaminen tuntuu hankalalta, alla on lyhyt lista asioista, joita voisit kirjoituksessasi kuvailla. Listaa ei tarvitse seurata orjallisesti, vaan siitä voi ottaa vinkkejä ja virikkeitä.
  • Miten, miksi ja milloin aloitit blogien käytön?
  • Innostutko yleensä helposti uusista sovelluksista, vai oletko jopa tietotekniikan suhteen arkaileva?
  • Oliko blogi helppo ottaa käyttöön?
  • Miksi lähdit käyttämään blogia opetuksessasi / toiminnassasi?
  • Mikä tarkoitus käyttämälläsi blogilla / blogeilla on, mitä niillä tavoittelet?
  • Ovatko blogit tuoneet jotakin kokonaan uutta opetukseesi / toimintaasi?
  • Mitkä ovat mielestäsi blogien hyviä puolia? Entä huonoja? Mitä hyötyä blogin käyttö tuo sinulle käyttökohteessasi? Miten paljon blogin käyttö kuvaamassasi casessa vie aikaa?
  • Mitä blogialustaa käytät (esim. Blogger, WordPress, Posterous)? Käytätkö alustaa palveluna vai onko blogisovellus asennettu omalle palvelimelle (esim. WordPress)?
  • Kenelle / minkälaisiin asioihin suosittelet blogin käyttöä?
 7. Kirjoitusten suositeltava laajuus on noin 8000–13000 merkkiä.
 8. Voit kirjoittaa joko yhtenäisen väliotsikottoman tarinan tai käyttää väliotsikoita, oman makusi mukaan.
 9. Mukaan voit liittää myös kuvia (esim. kaappauskuva omasta blogistasi). Toivomme, että toimitat tällöin kuvista myös erikseen mahdollisimman hyvälaatuiset erilliset kuvatiedostot (esim. jpg-muodossa). Jos on ongelmia, kysy erikseen apua julkaisun toimittajalta!
 10. Lähetä valmis kirjoitus sähköpostin liitetiedostona doc-, rtf-, odf- tai html-muodossa 30.10.2011 mennessä materiaalin toimittajalle Joanna Kalalahdelle.
 11. Kaikki palautetut tekstit luetaan. Mikäli julkaisusta tulisi taitettuna yli 150-sivuinen, toimittaja valikoi parhaat tekstit, jotka julkaistaan. Tämän jälkeen teksteihin tehdään viimeistelyt ja opas saatetaan painokuntoon sekä toimitetaan painoon. Jokaiselle kirjoittajalle toimitetaan kolme tekijänkappaletta, kun opas on painettu.

Tämä materiaali on tuotettu osana AVO-hanketta, jonka rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto ja Lapin ELY-keskus. Hanketta koordinoi Suomen eOppimiskeskus ry.

avo

Advertisements

9 Comments »

 1. Hei, jos kiinnostaa blogin käyttö eläkeläiseksi siirtymisen jälkeen niin voisin harkita. Vai pysyttekö oppilaitoksissa?

  Comment by Heli Nurmi — June 8, 2011 @ 10:57 | Reply

 2. Tuohan kuulostaa oikein hyvältä idealta Heli – en näe mitenkään välttämättömänä rajautua pelkästään organisaatioihin. Mielestäni oikein hyvä näkökulma asiaan. Eli kirjoittele ihmeessä tarina tuosta aiheesta jos siltä tuntuu, laittelen kirjoittajasopimusta sitten jossakin vaiheessa jos laitat minulle vaikka sähköpostitse tarkemmat yhteystietosi (postiosoite). Kiva jos lähdet mukaan!

  Comment by Joanna Kalalahti — June 8, 2011 @ 11:03 | Reply

 3. Blogeja olen pitänyt sekä työ- että harrastuspuolella eli niiden käytöstä voisin kirjoitella, mutta mihin osoitteeseen juttu lähetetään ja mikä on “dead line”?

  Comment by Aarne Hagman — June 8, 2011 @ 13:32 | Reply

  • Hei Aarne, valmiin jutun voit lähettää siis minulle sähköpostiin (etunimi.sukunimi ät uta.fi) ja tuo deadline on 30.9.2011 – kolmisen kuukautta ja vähän päällekin siis aikaa kirjoitella, vaikka riippumatossa makaillen :) Jos sinulla on jokin erityinen näkökulma minkä haluat kirjoituksessasi tuoda esiin, voit lähettää samaiseen sähköpostiosoitteeseen (tai mikä ettei tähänkin kommenttina) tietoa siitä. Tarinamuotoisuus siis valttia ja omakohtaisuuden näkyminen tarinassa (vrt. nuo kirjoitusohjeessa olevat esimerkit ym.). Jos myös laitat minulle sähköpostitse postiosoitteesi, niin toimitan tässä jossakin vaiheessa kirjoittajasopimuksen allekirjoitettavaksi. Olet tervetullut mukaan kirjoittamaan!

   Comment by Joanna Kalalahti — June 8, 2011 @ 13:39 | Reply

 4. Valmiit kirjoitukset toivotaan 30.9. mennessä :) Kirjoittajia toivotaan edelleen mukaan!

  Comment by Joanna Kalalahti — June 13, 2011 @ 10:36 | Reply

 5. Vielä ehtii blogitarinoita kirjoittamaan – ja lisää kirjoittajia tarvittaisiin! Valmiit tarinat toivoisin saavani 30.9.2011 mennessä. Laita siis minulle sähköpostia etunimi.sukunimi@uta.fi jos haluat olla mukana, ja hieman tietoa siitä, mistä aiheesta olisit halukas kirjoittamaan.

  Comment by Joanna Kalalahti — August 15, 2011 @ 15:14 | Reply

 6. […] pitemmällä tiedoissa ja ajattelussa kuin minä nyt. Mietiskelen näitä nyt kirjoitettuani Joannan pyynnöstä tarinan blogeistani. Opettavaista on pysähtyä ja ihmetellä.. addthis_url = […]

  Pingback by Blogin elämää « verkko-ihmisen palapeli — August 24, 2011 @ 17:40 | Reply

 7. …lisäaikaa jälleen myönnetty – siis 30.10.2011 asti!

  Comment by Joanna Kalalahti — October 7, 2011 @ 16:47 | Reply

 8. […] pitemmällä tiedoissa ja ajattelussa kuin minä nyt. Mietiskelen näitä nyt kirjoitettuani Joannan pyynnöstä tarinan blogeistani. Opettavaista on pysähtyä ja […]

  Pingback by Blogin elämää | verkko-ihmisen palapeli — May 19, 2013 @ 13:41 | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: