Avoimestitutkien

January 10, 2011

Joululoman tuotoksia

Filed under: Tutkimukseen liittyvää — Joanna Kalalahti @ 23:07
Tags: , ,

Joululoma oli ja meni, ja sen aikana tuli tehtyä monenmoista. Aluksi teki mieli olla poissa tietokoneen äärestä monta päivää ja se teki hyvää, samoin irtiotto työ- ja tutkimusasioista. Ensimmäisen lomaviikon lopulla kuitenkin teki mieleni lukea myös muutamia artikkeleita ja kirjoja, jotka ovat odottaneet vuoroaan ties miten pitkään. Oli taas mahtavaa huomata, miten tauko virvoittaa ajatuksia ja auttaa näkemään olennaista.

Minua oli myös vaivannut koko syksyn ajan muutama keskeneräiseksi syksyn kiireissä jäänyt blogikirjoitus – sellaiset hieman syväluotaavammat, jotka eivät synny ihan yhdellä kirjoituskerralla spontaanisti, ja jotka vaativat myös hieman lähdeaineistoon parempaa perehtymistä.

Vaikka keskustelu näistä aiheista (ainakin digitaalisista natiiveista) viime syksynä eri foorumeilla onkin jo ohitse, halusin silti kirjoittaa loppuun tekstin aiheesta, jota olen aloittanut jo syyskuussa lokakuun Journal of Computer Assisted Learning -julkaisun esiversion ilmestyttyä. Toisaalta aloin miettiä, että haluan julkaista tämän kirjoituksen myös siksi, että aivan liian helposti ja nopeasti ohitetaan tärkeistä asioista keskusteleminen. Aivan liian usein myös todetaan vain ohimennen asioita, eikä välttämättä palata jälkikäteen lukemaan löytynyttä pikavilkaistua artikkelia tai kirjaa, koska ei tietotulvassa muisteta ja ehditä. Tiedon valtava määrä rajoittaa mahdollisuuksia perehtyä asioihin syvällisesti, eikä se kaikkien asioiden osalta, kaikille ja joka tilanteessa ole tarpeenkaan – on pakko keskittyä kaikkein olennaisimpaan. Pystyn kyllä näkemään sosiaalisen median hyödyt – ilman RSS-syötteitä ja Twitteriä en saisi kaikkea sitä ajantaisaista tietoa mitä nyt saan helposti ja nopeasti silmäiltäväkseni joka päivä. Mutta toinen puoli minussa tarvitsee myös säännöllistä irtiottoa sosiaalisesta mediasta ja printattua tekstiä, kynää ja paperia. Tarvitsen aikaa ja rauhaa prosessoida asioita ja vain sitä kautta saan syntymään jotakin sellaista, mistä voin olla ylpeä. Joululomalla koin intoa ja onnea kun siihen oli mahdollisuus.

Julkaisen siis kirjoituksen digitaalisesta nativismista aivan hetken kuluttua tämän kirjoituksen perään. Lähiviikkoina saan toivottavasti vielä viimeisteltyä toisen tekstin, joka käsittelee erilaisia oppijoita.

2 Comments »

  1. Sosiaalinen media on todellakin kasvattanut tiedon määrää ja helpottanut sen saatavuutta vallankumouksellisesti. Tulee luettua uskomattomia määriä tekstiä hirveällä vauhdilla. Syventymiseen ei tuossa hektisessä menossa ole todellakaan aikaa. Parhaiten syventyminen onnistuu minulla oppimateriaaleja työstäessä ja myös jakamalla tietoutta eteenpäin varsinkin silloin, kun se tapahtuu henkilökohtaisissa keskusteluissa. Kynää ja paperia tulee käytettyä todella vähän… Näppäimistö on vienyt niiden paikan ainakin minulla.

    Comment by teromakotero — January 23, 2011 @ 22:53 | Reply

  2. Aloin lisäämään tähän omaa kommenttiani, mutta kirjoitinkin sen sijaan hieman laajemman jatkopohdinnan aiheesta :)

    Comment by Joanna Kalalahti — January 25, 2011 @ 11:17 | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: