Avoimestitutkien

May 5, 2010

Wikiselvitykseen valittavat wikit

Wikiselvitystyö on hieman jäänyt viime kuukauden aikana muiden töiden alle, nyt on tarkoitus taas jatkaa. Ensinnä pitäisi päättää selvitykseen mukaan otettavat wikit – asia ei oikeastaan ole sen selkeämpi nyt kuin kuukausi sittenkään. Hieman vielä tutkailin muutamia wikejä aikaisemmin listattujen lisäksi. Useamman osalta ‘ongelmaksi’ näyttää tulevan se, että wikeihin on lisätty niin paljon muita kuin perus-wikiominaisuuksia, että ne ovat ennemminkin jo yhteisösovelluksia (päädyin siis saamieni kommenttien pohjalta siihen, että tässä selvityksessä pitäydymme pitkälti hyvin ‘wikimäisissä’ sovelluksissa). Esimerkiksi bitweaver ja Socialtext sisältävät paljon muitakin lisäkilkkeitä, jotka eivät ole enää peruswikiominaisuuksia (tosin bitweaver mainostaa modulaarisuuttaan joka mahdollistaa vain haluttujen ominaisuuksien käyttöönoton vaikka asennuspaketissa kaikki tulevatkin suoraan mukana). Pikavilkaisulla näyttää, että moniin muihinkin wikeihin on saatavilla lisäkilkkeinä erilaisia yhteisö- ja työryhmäominaisuuksia, mikä varmasti on ihan selkeä suuntaus. Mutta pyrimme tässä pitäytymään lähtökohtaisesti peruswikimäisissä wikeissä. Kun päästään lopulta haastattelemaan näiden wikien käyttäjiä, nähdään myös käytännössä se, käytetäänkö wikejä peruswikimäisesti vai ovatko juuri lisäominaisuudet olennaisia.

Ilman sen parempaa viisastenkiveä olisin kallistumassa seuraaviin asennettavista:

…ja hostatuista:

Voit katsoa näiden keskinäisen vertailusivun WikiMatrixista.

Kiintoisa olisi myös ottaa vaikkapa ihan esimerkkinä ja kuriositeettina mukaan Jottit, koska se on niin simppeli – eri asia löytyykö sen käyttäjää helposti haastateltavaksi (en ole itse kuullut kenenkään käyttävän ja Googlettamalla löysin lähinnä pari melko tynkämäiseksi jäänyttä yksityiskäyttäjien sivua – jos tiedät esim. oikeista opetustoteutuksista tms. Jottitilla niin vinkkaa :)

Lisäksi sitten mukaan on ajateltu otettavan myös caseina Wikimedia Commonsin wikisovellukset (Wikipedia, Wikikirjasto, Wikiopisto) eli haastatellaan näiden käyttäjiä – miten niitä on käytetty vaikkapa opetuksessa tai osana organisaation toimintaa, samoin Google Docs.

Luultavasti myös teemme niin asennettavien suhteen, että asennuksen ja lyhyen kokeilun jälkeen saatetaan vielä karsia joku pois. Lisäksi sekin vaikuttaa asiaan, löydämmekö mainittuja wikejä käyttäviä organisaatioita haastateltaviksi.


Tämä materiaali on tuotettu osana AVO-hanketta, jonka rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto ja Lapin ELY-keskus. Hanketta koordinoi Suomen eOppimiskeskus ry.

avo

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: