Avoimestitutkien

December 16, 2009

Vertaistuotannon haasteita

Kirjoittelin taannoin vertaistuotantona aloitetusta wikikirjan kirjoittamisesta. Prosessi on edennyt ensimmäiseen sisälllöllisen kehittämisryhmän (pääasiallisen kirjoittajaporukan) välikatsaukseen. Välikatsaustyöskentelyyn oli varattu pari tuntia. Koska kirjoittajaporukka on sijainnillisesti hajallaan, kokoonnuimme verkkokokousjärjestelmää käyttäen ja ensimmäisen tunnin aikana teimme lyhyen kierroksen porukan kesken – katsaus siihen mitä kirjaan on kirjoitettu ja mitä kukin on itse kirjoittamisen eteen tehnyt ja minkälaisia ajatuksia jatkon osalta on, niin sisällöllisesti, rakenteellisesti kuin aikataulullisestikin. Paljon ei tekstiä ollut ehtinyt syntyä, mutta joitain kuitenkin – ihan tyhjillään kirja ei siis enää ollut.

Valtaosan toisesta välikatsaukseen varatusta tunnista käytimme kirjan konkreettiseen eteenpäintyöstämiseen. Kukin tahollaan alkoi kirjoitella lisää niihin osioihin, joihin itsellä oli annettavaa. Verkkokokousyhteys oli auki porukan kesken työskentelyn aikana, sitä pystyi hyödyntämään mm. muiden mielipiteiden ja ajatusten kyselyyn liittyen esim. kirjan sisältöihin ja rakenteisiin sekä aiheisiin liittyviin lähdeviitteisiin. Lopuksi teimme vielä lyhyen yhteenvedon siitä mitä kukin kirjoitteli ja miltä tällainen työskentelytapa tuntui. Kommentit olivat positiivisia. Koska ryhmä toimii otona ja vapaaehtoispohjalta, on ymmärrettävää, että tämä kirjoitusprosessi on oman tehtävälistan häntäpäässä. Kun työskentelyä varten oli varattu aikaa pari tuntia kalenterista, ja siitä puolet allokoitu kirjoittamista varten, tulostakin syntyi. Varmasti myös etäläsnäolo ryhmän osalta vauhditti ja innoitti kirjoittamistyötä. Ryhmässä toivottiin myös jatkossa muistutusviestejä säännöllisesti sähköpostiin, jotta kirjoittamisessa ei tulisi pitkiä taukoja. Hieman oli myös keskustelua siitä, miten kirjoittamiseen saa varattua aikaa ja tekstiä syntymään arjen kiireiden lomassa – itsekriittisyys syntyvän tekstin suhteen on pidettävä matalalla ja luotettava siihen, että tekstiä voi itse (tai muut) muokata myöhemmin paremmaksi. Wikiteksti on luonteeltaan keskeneräistä! Kirjoittaa voi myös vartin verran sellaisena hetkenä, kun muista hommista ei saa kiinni.

Ryhmän työskentelysessiosta jäi hyvä fiilis ja tällainen työskentelytapa tuntui toimivalta. Vaikka olemmekin etäällä toisistamme, työskentelimme silti yhdessä samanaikaisesti saman materiaalin parissa. Työskentelyllä on hyvä olla joku päävastuuta ottava taho, joka pitää langat käsissä ja pitää yllä tuotantoprosessia, muuten homma helposti hyytyy.

Pikkuhiljaa ja yhdessä – tällä tavoin wikikirja etenee!


Tämä materiaali on tuotettu osana AVO-hanketta, jonka rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto ja Lapin ELY-keskus. Hanketta koordinoi Suomen eOppimiskeskus ry.

avo

Advertisements

5 Comments »

 1. Olisi kiinnostavaa tietää, onko teillä jonkinlainen yhteinen materiaalivarasto / bibliografia? Ja jos on, niin miten pidätte sen käytössä ja ajan tasalla?

  Comment by Informaatikko irrallaan — December 17, 2009 @ 10:22 | Reply

  • Meillä on ajatuksena tuottaa kirjallisuuslistaa tämän prosessin tueksi, luultavasti lisäämme sen yhdeksi osioksi tuota wikikirjaa. Sometussa ‘Wikien käyttö henkilöstön kehittämisessä’ -ryhmässä alettiin myös kerätä kirjallisuuslistaa wikeistä ja wikien käyttöstä henkilöstön kehittämisen ja oppimisen tukena, mutta lista ei ole kovin laajaksi kertynyt – toisaalta myös wiki lienee käytön kannalta kätevämpi paikka listalle kuin keskustelualue.

   Tuo miten lista saataisiin pysymään käytössä ja ajantasaisena, on tietysti oma haasteensa. Wiki antaa siinä mielessä paremmat mahdollisuudet, kun päivittäminen ei ole yhden henkilön vastuulla. Toisaalta taas ajatus siitä, että kaikki ovat vastuussa voi johtaa siihen, että kukaan ei erityisesti ota vastuuta, ts. päivitä listaa. Mikäli – ja kuten toivomme – materiaalia hyödynnetään laajasti ja se osoittautuu käyttökelpoiseksi, varmaan kirjallisuuslistakin pysyy ajantasaisena. Näkisin joka tapauksessa tällaisen wikillä toteutetun listan muunlaisia vaihtoehtoja parempana ja todennäköisemmin “hengissä” pysyvänä.

   Mikäli sinulla on ideoita asiaan liittyen, ne ovat tervetulleita! Tervetuloa myös mukaan päivittämään materiaalia, jos koet että sinulla on annettavaa siihen :)

   Comment by Joanna Muukkonen — December 17, 2009 @ 11:31 | Reply

 2. Itse olen ollut mukana projektissa, jossa bibliografia pidettiin yllä Refworks-ohjelmalla niin, että sama käyttäjätunnus jaettiin koko ryhmän kesken. (Refshare-toiminto ei ollut tuolloin kovin toimiva, mutta ohjelma on voinut tuolta osin kehittyä.) Eräässä aikaisemmassa opiskelijaprojektissa taas oli käsin ylläpidettävä bibliografia Wiki-sivulla ja teksteistä linkit siihen. Refworksin tai vastaavan etu on, että valmiiseen tekstiin saadaan automaattisesti lähdeluettelo, josta ei mikään viitattu lähde jää vahingossa pois. Minusta aitoon ryhmäkirjoittamiseen kuuluisi ilman muuta myös sujuvat välineet lähteiden yhteiseen hankintaan ja hallintaan.

  Comment by Informaatikko irrallaan — December 17, 2009 @ 12:16 | Reply

  • Refworks-ohjelma on varmasti ihan pätevä tarkoitukseensa, mutta syy miksi emme sitä halua, tai oikeastaan voikaan tässä käyttää, on tavoiteltu avoimuus. Eli haluamme, että aineisto lähteitä myöten on täysin avointa, ja kaikki voivat sitä käyttää, tuottaa lisää, muokata, jatkokehittää ja ylläpitää. Siksi olemme valinneet alustaksi koko kirjalle tuon Wikikirjaston.

   Tähän kirjoittamisprojektiin on voinut alusta asti osallistua kuka tahansa, mutta kehittämisryhmä on perustettu siitä syystä, että se toimii homman alullepanijana. Kehittämisryhmän asiantuntijoiden näkemykset ovat myös suunnanneet ajatusta esimerkiksi siitä, minkälaisia sisältöjä kirjaan tulisi ottaa mukaan.

   Comment by Joanna Muukkonen — December 17, 2009 @ 15:43 | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: