Avoimestitutkien

September 15, 2009

Helppoja blogi- ja wikialustoja aloittelijoille

Oikeasti hankalaa sosiaalisen median välineissä ei ole itse välineiden käyttöönotto ja käyttö, vaan totuttujen toimintamallien muuttaminen. Useita sosiaalisen median välineitä on helppo käyttää perinteiseen tapaan, jolloin niistä ei saada irti kaikkea sitä hyötyä, mihin itse välineet antaisivat mahdollisuuden. Välineet tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden uudenlaisiin toimintamalleihin, joiden myötä voidaan siirtyä toiminnassa askelta kehittyneemmälle tasolle. Nämä ajatukset kumpuavat toiminnan teoriasta (Activity Theory). Ne antavat toimivantuntuisen viitekehyksen niin sosiaalisen median tutkimukselle kuin käytännön hyödyntämisellekin. Monimutkaisen ilmiökokonaisuuden tarkastelu muutokseen johtavana oppimisprosessina auttaa saamaan ilmiöstä otteen ja hyödyntämään sosiaalista mediaa tietoisesti muutoksen työvälineenä.

Sosiaalisen median käyttöä aloitteleva tuskin heti ensimmäiseksi miettii toiminnallista muutosta. Olennaisempaa on päästä alkuun – tutustua välineisiin ja sitä kautta nähdä uusia mahdollisuuksia. Sosiaalisen median välineitä on PALJON. Keskeisimpiä välineistä ovat wikit ja blogit. Blogeja voidaan käyttää omien ajatusten kirjoittamiseen ja julkaisuun sekä niiden pohjalta syntyvään vuorovaikutukseen. Wikejä voidaan käyttää yhteiseen kirjoittamiseen ja tekstien eteenpäinmuokkaamiseen. Blogit ja wikit voivat olla julkisia tai yksityisiä, tietylle käyttäjäjoukolle rajattuja.

AVO-hankkeen toimijoiden kesken kehittelemme toimivia sosiaalisen median käytäntöjä ja toimintamalleja. Yhteisten keskustelujemme pohjalta päädyimme malliin, jonka mukaisesti wikeihin ja blogeihin voisi lähteä tutustumaan.

Miten alkuun?

Mikäli ei ole ennen käyttänyt wikejä, kannattaa tutustua maksutta käyttöön saataviin wikialustoihin, kuten Wikispaces ja Wetpaint. Mikäli ei ole ennen käyttänyt blogeja, kannattaa tutustuminen aloittaa ilmaisista blogipalveluista kuten Blogger ja WordPress (mikäli käytössä on jo Google-käyttäjätili, sitä voi käyttää Blogger-blogin perustamiseen). Alustoja on paljon muitakin, mutta nämä ovat ainakin varsin selkeitä ja helppo ottaa käyttöön. Kannattaa kokeilla rohkeasti – alustat eivät käytöstä hajoa ja kokeilumielessä pystytettyä blogia tai wikiä voi vapaasti säätää. Käytön kautta oppii parhaiten, ja oppimisen myötä alkaa mieleen tulla myös ideoita todellisista käyttömahdollisuuksista. Kannattaa myös tutustua olemassaoleviin wikeihin ja blogeihin, esimerkiksi suomenkileisestä Blogilistasta löytyy runsain määrin erilaisia blogeja. Olemassaolevista wikeistä tunnetuin esimerkki on verkkotietosanakirja Wikipedia.

Miten jatkoon?

Kun peruskäyttö on tullut tutuksi ja mielessä alkaa olla jo oikeita käyttökohteita, kannattaa miettiä mitä jatkossa blogeilta ja wikeiltä haluaa. Voi olla, että testatut sovellukset riittävät käyttötarpeisiin jatkossakin. Voi myös olla, että tarpeen on miettiä blogialustan tai wikisovelluksen pystyttämistä omalle palvelimelle. Erityisesti, jos tarkoitus on pistää pystyyn monta wikiä oman organisaation sisällä, tai jos wikit ja blogit tulevat sisältämään tietoa, jota ei voi ulkopuolisen hallinnoimalle alustalle laittaa. Kannattaa testailla myös muita alustoja kuin edellämainitut, etsiä vaikkapa Googlettamalla webistä vertailutietoa eri alustojen väliltä. Muutama linkki alkuun:

http://c2.com/cgi/wiki?ChoosingaWiki

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_wiki_software

http://www.wikimatrix.org

http://en.wikipedia.org/wiki/Weblog_software

http://www.weblogmatrix.org


Tämä materiaali on tuotettu osana AVO-hanketta, jonka rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto ja Lapin lääninhallitus. Hanketta koordinoi Suomen eOppimiskeskus ry.

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: